Vannas hundskola #1: inkallning med visselpipa

Välkommen till Vannas hundskola! Idag ska vi lära oss grunderna i inkallning med visselpipa. Vi vill alla att hunden ska komma när vi ropar – eller visslar – på den.

Vi som har retriever har desto större anledning att lära hunden komma på signal eftersom vi använder det när vi jakttränar.

Lektion 1. Att lära hunden förknippa visselsignalen med något gott. Tre signaler = smaskens. Vi använder flera korta signaler för att skilja inkallning från andra signaler, som t.ex. stoppsignal (en enda signal – vi återkommer till detta). Gör följande: varje gång du serverar hunden hans mat, blås tre gånger i visselpipan. Det gör du när hunden står vid dina fötter. Låt mig illustrera:

Vanna är här så fokuserad på sin egen mat att hon i princip bara omedvetet uppfattar signalen = bara bra. Hunden ska hjärntvättas! à la Pavlos hundar

Lektion 2. Du fortsätter förknippa visselsignalen med något gott. Denna gång står du framför hunden, blåser i pipan och matar, blåser i pipan och matar, blåser i pipan och matar… Det kan du göra hur många gånger som helst – så länge hunden inte blir fet.

Här får Vanna äpple för varje signal. (Dessa filmer kan jag numera inte spela upp med ljudet på. Vansingen kommer då rusande med något stirrigt i blicken och undrar vem fan det var som visslade – och jag blir tvungen att gå till kylskåpet och belöna.)

Lektion 3. Du utvecklar signalen genom att röra dig från hunden så att den måste komma efter dig eller du visslar på hunden när den redan befinner sig en bit bort. Kan med fördel praktiseras utomhus. Lär hunden att visselsignal också kan betyda lek. Inte bara mat. Alla belöningar är bra utom de dåliga!

NU ÖVAR NI FLITIGT PÅ DETTA SÅ SES VI IGEN NÄSTA VECKA (ELLER MÅNAD ELLER ÅR).

/Voff! Eller som vi säger på tyska: Wuff!

8 tankar på “Vannas hundskola #1: inkallning med visselpipa

  1. Måste bara säga att det fungerar klockrent!! Har länge känt ”nej inte visselpipa” men min jaktgolden har oftast kommit på inkallning, men jag vill ju såklart att det inte ska vara några tvivel! Så nu när vi har henne och en valp så svalde jag min stolthet å köpte en visselpipa! Visselpipa och klickar är numera mina näst bästa vänner (hundarna är såklart dom bästa hihi). Har gjort precis som du visat och det fungerar sä himla bra!!!tack 🙂

  2. Har en 7 mån Tibbe som är helt frånkopplad när det gäller inkallning
    Vi kan ropa, hoppa, locka med godis. Hon drar åt motsatt håll ändå. Struntar i allt utom det hon för tillfället fått span på.
    Hon rymmer också när dörren öppnas oförsiktigt.
    Nu jäklar ska visselpipa införskaffas!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s