Underbara dagar bakom oss

Förra året läste jag en bok om Olof Palme (jag gillar uppenbarligen biografier) och ikväll såg jag en dokumentär om honom på bio.

Jag satt och snyftade i mörkret, jag tål inte döden sen pappa dog. Jag tål inte att bli påmind om den. (På hemvägen passerade jag Fonus: ”Hur vill du ha din begravning? Kom in till oss…”) Det smärtade mig att se smärtan i yngste sonens ansikte så här långt efteråt. Det var han som sa att Olof inte kunde bli arg på dem. När någon frågade varför sa han: ”Det är ju bara små pojkar.” Han kunde bli arg på sina medarbetare, men inte på sina barn.

Om man inte visste bättre kunde man tro att karikatyrteckningarna av Palme var antisemitiska. De såg ut som antisemitiska teckningar brukar göra. Palme hade ”judenäsa” – den förstärktes. Och så lade man på ett par ondskefulla ögon. Klart!

Jag är glad att han dog fort. Han var nog död i samma ögonblick han nådde marken.

Tiden gör mig också nostalgisk och lätt gråtfärdig. ”Rätt till hälsa och arbete”, sa Olof Palme – på fullaste allvar. Idag är det ett liberalt skämt. Man anses inte ha rätt till något annat än sitt eget liv (och möjligen sin egendom). Thatcher tog Sverige som exempel på att socialismen var på väg ut.

”Och så får vi jobba var och en på sitt sätt, och vi har ett gemensamt ansvar, och vi kan tillsammans säga: Frige Nelson Mandela! Upphäv undantagstillståndet! Avskaffa apartheid! Ge frihet åt Afrika.”

Vanna fick ligga hemma och tugga på märgben under tiden jag var borta.

Annonser

One thought on “Underbara dagar bakom oss

  1. När jag var liten tyckte jag att Palme och Bohman var så läskiga. Arroganta och dumma mot varandra. Hajade nog inte att det liksom är spelets regler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s