Vanna i Varberg

Vad är Varberg känt för? Kallbadhuset, fästningen, Bockstensmannen, kurorten och kulknappen som (troligen inte) dödade Karl XII.

Numera hyser man också en berömd svensk författare i sitt sköte.

När Vanna är i Varberg har hon alltid VGW-selen på sig. Vi begick nämligen en gång det ohyggliga misstaget att gå omkring med henne i retrieverkoppel. Vi skulle fika på fästningsterrassen mitt i sommaren. Vanna, som hade lukten av hav i näsborrarna, drog som en galning från början till slut. VGW-selen ligger nu i bilen att användas vid speciella tillfällen där det inte är så lämpligt att ha henne lös och där man vet att hon kommer att dra = vid vatten.

Eftersom Vanna kan hoppa rakt ut – man vet aldrig vad hon tar sig till – vågar man inte heller släppa henne uppe på själva fästningen. För även om det inte finns något vatten däruppe så finns det ju vatten därnere.

Om jag inte hade varit på fästningen så många gånger hade jag nog tyckt att den var bedårande. Men ni vet hur det är med gamla vänner. Man tar dem för givna. Och förmår inte alltid uppskatta dem efter förtjänst. Det var här någonstans morfar satt i fängelse. Ett mindre trevligt inslag i vår släkthistoria. Som tur var inte i de gamla fängelsehålorna, men man sa ändå att han avtjänade sitt straff på Varbergs fästning. Brottet? Han hade brutit mot fiskeribestämmelserna, ovetande om att de ändrats, och fick krypa in i finkan en månad på 20-talet. Det förstörde hans mödosamt upparbetade business. Men han gjorde som Thorsten Flink; han reste sig igen.

Annonser

2 thoughts on “Vanna i Varberg

  1. Helt klart bedårande! Dit måste jag åka – någon gång när jag hälsar på syster i Göteborg kanske. Det blir inte så ofta, men dock då och då :-). MYCKET fina bilder!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s