Alpackor i Halland

IMG_5962

Vad tittar Vanna på? Jo…

IMG_5994

I lördags var vi på Agerörs Gård där en gammal kompis systerdotter jobbar lite. (Psst, de har B&B också.) Till vardags går hon på hundgymnasium. Hon visade oss alpackorna, dessa kameldjur med ursprung i Alperna. På frågan varför man har dem är svaret givet: ullen. De klipps bara en gång om året men då klipps de rejält.

Alpackan och laman domesticerades för 5-6 000 år sedan. Då laman är betydligt större än alpackan utvecklades den till lastdjur medan alpackan med sin makalösa päls främst blev ullproducent. Under Inka-perioden, då sofistikerade avelsmetoder användes, fick man fram extremt hög kvalitet på alpackaullen, som ibland gick under beteckningen ”Inkas guld” och var avsedd endast för de kungliga. Uppfödningen och aveln av alpackor stod på sin höjdpunkt under 12- och 1300-talet.

I ena hagen hade de stona:

 IMG_5980   

I andra hagen hade de hingstarna och vallackerna:

  IMG_6022

Det finns två hårlag/typer: huacaya och suri. Han längst till höger är suri.

Huacaya (90% av alpackapopulationen tillhör denna typ) har en fluffig päls medan suri har långa, rasta-liknande lockar. Suris kan också ha något längre öron än huacayas.

IMG_6030

I tredje hagen hade de ”småttingarna”, de var ca sju månader gamla och av mixad kompott, dvs. båda könen:

   IMG_6088

De är lite skygga för främlingar och kommer inte ända fram, men en var ovanligt modig. Man kan nästan ta på honom (henne?).

 IMG_6101

Vitt är en vanlig färg. Men de finns i svart.

IMG_6163

Vanna fick träffa ”folk” av sin egen art, en röd (ja, röd) dvärgpudel som gav henne en kraftig utskällning.

Här kan man beställa vantar m.m. av ullen från alpackorna.

När jag var i Jordanien sa guiden om kamelerna att de är ”very gentle animals”. (I Jordanien liksom i övriga arabvärlden skiljer man inte på dromedarer och kameler utan kallar allting för kamel. En eller två pucklar är oväsentligt.) Vi i väst är kanske lite präglade av laman i Tintin som spottar någon i ansiktet, var det kapten Haddock?* Alpackor kan också ta ut sina aggressioner mot människor genom att spotta på dem, men de gör det ovilligt och bara när de är trängda. Egentligen spottar de inte, de kastar upp maginnehåll med precision!

Jag tror att det är med alpackor, lamor och kameler som med hundar och katter; tycker man om dem beskriver man dem som vänliga och fredliga, det är ju så man upplever dem, allting annat är någonting avvikande. Tycker man inte om hundar ser man dem som dreglande och skällande varelser med huggtänder och tycker man inte om katter anser man att de fräser, klöser och är allmänt opålitliga. (Det är inte kattägares uppfattning. Min katt är lika pålitlig och lika förutsägbar – eller oförutsägbar – som min hund.)

För att inte tala om människan. Hon är både god och ond, men man väljer hur man vill definiera henne.

*Solens tempelIMG_6027

Annonser

4 thoughts on “Alpackor i Halland

  1. Men åh, är det alpackorna på den gården alltså? De har suveränt fin info, jag pluggade deras hemsida för ett antal år sen, när jag hittade alpackan för första gången.. 😛 Coolt att de har det andra hårlaget också! De ser liksom lite vildare ut på nåt vis, än de fluffiga..

  2. På Agerörs Gård ja. (Men jag har hämtat mest information från Österlen Alpacka.) Han blev ju favoriten, den där surin…

  3. Fina, de där alpackorna, särskilt ungdomarna! Och inte är de varje dag man ser en röd pudel även om jag tror att populariteten steg betydligt när färgen blev godkänd :-).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s