En katt bland hermelinerna

Karl Gerhard sjöng i en av sina kupletter på 50-talet:

Jag nog litar på prins Bertil men han far med flygmaskinerna / ner till Rivieran så ofta att jag / har börjat ana att det har kommit en katt in bland hermelinerna / En till, nej, då skulle jag dö av slag

Det var prinsessan Lilian som var den katten.

Mattias Enn: ”Jag hade tre konserter i Grünewaldsalen på Konserthuset under 2007 och 2008. En konsert om Zarah Leander, en om Karl Gerhard och en om Jules Sylvain. Prinsessan Lilian var med som hedersgäst vid samtliga tillfällen och höjde stämningen i salongen med sin närvaro. När jag, utklädd till ädelnucka från Östermalm, framförde Karl Gerhards ”En katt bland hermelinerna”, där några versrader om Prins Bertil och Lilian ingår, skrattade hon gott och hytte med näven på skoj och publiken jublade! Efteråt kom hon fram och sa: ”You are a naughty boy, Mattias, but I love you!”. Tack Lilian för fina minnen!”

Hela den svenska pressen teg om förhållandet. Bertil skulle rädda tronföljden sedan bröderna (Sigvard och Carl Johan) svikit. Det fanns ingen utom han kvar – hans äldste bror, kungens far, var död sedan 1947. Bernadottemonarkin vilade på Bertils axlar. Han kunde inte gifta sig med en gruvarbetardotter från Swansea i Wales, inte om han skulle vara stand-in för kronprinsen. (När kungen blivit kung 1973 och gift sig 1976 lät han även Bertil gifta sig.) Det intressanta är att alla bröderna gifte sig med kvinnor av folket, traditionen hade luckrats upp så mycket att ingen längre hittade någon prinsessa, utom kungens far som var så illa tvungen, han skulle ju ärva tronen och fick åka till Nazityskland för att hämta hem sin. (Nu ljög jag, året var 1932 och Hitler kom inte till makten förrän året efter, men i Coburg var nazismen stark och där regerade partiet. Prinsessans far var övertygad nazist och nationalist, medlem i Stahlheim.)

Numera är Sibylla en korvkiosk, men förr, barn, var det en prinsessgemål.

Kungen själv, vår nuvarande kung, gifte sig som bekant med en brasiliansk-tysk kvinna av folket, även hon dotter till en nazist, om än på en mer blygsam nivå, och vi vet alla vad Victoria gjorde, hon äktade en gymägare från Ockelbo. Det där med att gifta sig kungligt dog ut med kungens far. Han var den siste som gjorde det, och han dog.

boxer

Så kan det gå. Annars är prins Bertil och prinsessan Lilian, förutom att vara hertig och hertiginna av Halland – de disponerade ett sommarhus i Tylösand, som sig bör – kända för sina boxrar. De hade alltid boxer. Med eller utan kuperade öron.

golden

Det var först efter prinsens död som det blev retriever, då fick Lilian goldenvalpen Bingo i present av kungafamiljen. Det kunde hon behöva. Vad tröstar mer?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s