Hur hindra hunden skaka sig

Hvordan lærer man en hund at den ikke skal riste seg når den kommer ut av vannet?

Jag förmodar att du menar att det gäller vattenapportering och att hunden har för vana att släppa apporten för att skaka vattnet ur pälsen innan den lämnar av viltet/dummyn till jägaren/tränaren.
Det finns flera olika sätt som jag tycker du ska försöka med. Först och främst kan du under träning gå ut i vattnet och möta hunden så att den gör avlämning innan den hunnit skaka av sig. Successivt försöker du få den att lämna av allt närmare stranden utan att först skaka vattnet ur pälsen. Lyckas du med detta ett antal gånger i följd ökar möjligheten för dig att förhindra skakning med ett ”nej”, om hunden vid kanske fjärde eller femte avlämningen en bit ut i vattnet skulle visa tendens att skaka sig. Du har ju inte sagt ”nej” när den inte skakade sig, så sannolikheten för att den ska börja förstå vad du menar är relativt stor. Den har naturligtvis lättare att förknippa ditt nej med skakningen om du säger till i exakt rätt ögonblick, just som hunden tippar huvudet åt ene hållet för att liksom ta sats för en skakning. Lyckas du förhindra skakning bör du ta dummyn snabbt och låt hunden skaka sig och få beröm. Efter ett tag förstår hunden att ditt nej betyder att den inte får skaka sig.
Ett annat sätt kan vara att du, just när hunden fått fast botten under fötterna, går eller springer upp mot land medan du kallar på hunden. Då låter den förhoppningsvis bli att skaka vattnet ur pälsen och börjar springa mot dig med apporten. Låt den avlämna i flygande fläng och sedan skaka av sig. Upprepa övningen, men försök springa allt senare och allt kortare sträckor. Nästa steg är att sätta hunden när den kommit i kapp och kräva en ordentlig avlämning. Försöker den skaka sig då bör ett varnande ”nej” vara tillräckligt för att hindra den.
I stället för att springa upp mot land kan du i samma situation stå kvar ett par meter från vattnet och kasta en dummy över axeln, upp mot land. Sannolikt skyndar hunden då på stegen och glömmer att skaka sig. Lyckas manövern ett antal gånger är chansen stor att hunden förstår ditt missnöje när den någon gång försöker skaka vattnet ur pälsen före en avlämning.
Sten Ch
 

Annonser

3 thoughts on “Hur hindra hunden skaka sig

  1. Jag tycker det var ganska bra tips. Problemet med skakandet är ju att hunden måste FÖRSTÅ att man inte vill att den ska skaka sig innan den har lämnat av. risken finns ju att den tror att det är något annat än skakandet man är ”missnöjd” med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s