Barbro & Barbara

I TV-dokumentären om Barbro Hörberg sjöng hon en barnvisa om en tant som hade en hund som hette Käften. Han hade en ovanligt lång nos = stor käft. De skulle gå till en affär och köpa mat till Käften. Där stod en polis och sa att hundar inte får gå in. Då sa tanten: ”Vill konstapeln vara snäll att hålla Käften?”

default_title

Inslaget är hämtat från programmet Efter min näbb som sändes 21 mars 1975 och finns på Öppet arkiv. Programledaren säger några gånger att ”det får framtiden utvisa” men Barbro hade ingen framtid, hon skulle snart bli sjuk och ett drygt år senare (i april 1976) är hon död.

När hon var i Paris blev hon förtjust i vissångerskan Barbara (Monique Serf).

Enligt Rikard Wolff behandlar judinnan Barbaras sång Göttingen hennes möte med den tyska ungdomen efter kriget, som hon fruktat för, och kärleken som strömmade emot henne. Man behöver inte vara jättebra på franska för att förstå att hon jämför Paris med Göttingen och kommer fram till att det är ungefär skit samma. 😉

Bien sûr, ce n’est pas la Seine,
Ce n’est pas le bois de Vincennes,
Mais c’est bien joli tout de même,
A Göttingen, à Göttingen.

I Barbros svenska version – som inte har någon koppling alls till den franska texten – är huvudpersonen en rikemanshustru som går omkring med sina barn på en ö som den upptagne mannen köpt till henne (!) när sommaren är som vackrast.

”Men jag känner mig så ensam
och jag är rädd om kvällarna”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s