Hertingforsen

Vår konung är ju väldigt mycket för miljö och natur och sånt. När han var i Falkenberg under sin landskapsturné 2013 fick han information om Hertingprojektet. Den första april i år återkom han (utan Silvia) och invigde denna 40-miljonerssatsning. I korthet går det ut på att rädda livet på laxarna – bara för att ta livet av dem. 😉 De ska kunna vandra fritt och inte hindras av mänskliga hinder (utom fiskare som fiskar dem).

20140418_163656

Länsstyrelsen skriver att ”Den gamla kraftverksdammen är sprängd och i den nya åfåran som skapas kommer minst 11 kubikmeter vatten per sekund att rinna” och att ”Åtgärderna kommer att innebära att både uppvandrande och utvandrande laxfiskar får förbättrade vandringsmöjligheter”. Vad man har gjort är helt enkelt att återskapa laxens ursprungliga väg i forsen. Problemet är att de alltför ofta fastnat i kraftverkets turbiner och gått en kvalfull död till mötes (får man förmoda, men kanske inte värre än att fastna på kroken). Nu ska fler laxar överleva och fiskbeståndet säkras. Det är inte för inte som Hallands landskapsdjur är laxen. Ätran = ”Sveriges förnämsta vildlaxälv”.

20140420_145251

På 1800-talet började sportfiskare från England att besöka Falkenberg för att fiska lax. Ett exempel är londonadvokaten W M Wilkinson med sällskap som på tjugo dagar år 1864 lyckades dra upp 462 laxar.

Min arma morfar fick på 20-talet krypa in i finkan på Varbergs fästning för att han olovandes fiskat lax i Högvadsån och inte haft råd att betala böterna. Mormor och morfar bodde i Nydala (Köinge) och arrenderade Nydala kvarn.

kommunkartan

Morfar hävdade att han inte kände till fiskeribestämmelserna och jag tror honom, jag tror inte att han medvetet utmanade ödet. Men det blev en dyr fisk.

20140418_163232

Kröningen av Årets laxfiskare äger traditionsenligt rum i augusti och har firats med ett hejdundrande fyrverkeri sen jag var barn (och stod med mamma och pappa vid Tullbron och rös av fasa). På något sätt markerade det sommarens slut.

20140418_160246

Förr var laxfiskepremiären första mars, nu är det första april, det var väl därför kungen var här just den dagen. Det roligaste var att han släppte ut tre små märkta laxungar som är tänkta att hitta tillbaka till Ätran när de blivit vuxna och varit i Atlanten och vänt. (3:00.)

”Efter själva invigningsceremonin gick kungen med sällskap en rundvandring på den nya gångbron över till Ätrans norra strand och vidare ner längs ån, över Laxbron och fram till laxfiskestugan…”

Det gjorde barnen och jag också! Mina barn har blivit så stora nu! (Syskonbarn.)

Detta bildspel kräver JavaScript.

P.S. Den här trevliga Varbergsbloggen har underbara bilder från det kungliga besöket. Kungen har valt hatt med omsorg.

Annonser

4 thoughts on “Hertingforsen

  1. Ping: 2014-04-01 – och då sade kungen … | abandowest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s