Bohus fästning

Vanna och jag var på visning på Bohus fästning.

Fästningen flaggade med norska fanor och jag tyckte att det var lite besynnerligt men tänkte att det väl berodde på att fästningen en gång var norsk. Bohus utgjorde försvaret av Norges sydligaste gräns. Sen slog det mig att det var syttende mai.

DSC_0085Vanna tittade uppmärksamt på guiden när hon talade. Guiden i sin tur tittade uppmärksamt på Vanna och berättade att det var kung Håkon av Norge som lät bygga fästningen år 1308. Enligt sägnen var det en hund som drog första stenen. ”Därför är hundar alltid välkomna på Bohus fästning.” Vanna var någon sorts VIP-gäst

Hon såg nästan lika intresserad ut som när Cathrine pratar på jaktkurserna. Men Vanna vore inte Vanna om hon inte hade lagt sig ner. ”Det här ser ut att bli en långdragen historia” – den slutsatsen drog hon efter att guiden hade pratat i en halv minut. Man står inte om man kan sitta och man sitter inte om man kan ligga.

DSC_0476

Jag föredrog att hålla mig sist när vi gick runt. Och jag föredrog att det var fritt i trapporna innan Vanna började gå. Erfarenheten har lärt mig att det är bäst att hon får gå i sin egen takt. Särskilt när trapporna är smala och höga.

DSC_0564

Vi tittade in i en del fängelsehålor. Fångarna på medeltiden hade det – på modern svenska – för jävligt. De såg aldrig solen, utom en gång om året när de skulle få nya skor. De levde och dog i mörkret. Undantaget var en religiös 1700-talsfånge. Guiden kallade honom för lyxfånge. Han hade både eldstad och tillgång till dagsljus; en stor damm utanför fönstret.

DSC_0426

I ett rum flög svalorna ut och in genom gallren. Men de flög så högt uppe i taket att Vanna aldrig märkte dem. Inte för att hon hade brytt sig. Efteråt kom jag att tänka på hur genant det hade varit om hon fått för sig att utföra sina (större) behov – mitt i en utläggning om hur danskarna sprängde svenskarna i luften. Nu kissade hon inte ens. Hon skötte sig på alla sätt! Guiden tyckte att hon var ”så snäll”.

DSC_0521

På vissa ställen såg Bohus fästning ut som Varbergs fästning, men i övrigt var det inte så jättemånga likheter. Bohus fästning är både större och pampigare. (Sorry, Vbg.) Så får man heller inte tillgång till själva fästningsområdet om man inte pröjsar 75 spänn.

Både Halland och Bohuslän blev (permanent) svenskt 1658. Som hallänning är jag fullt medveten om att freden i Brömsebro gav svenskarna Halland på 30 år och att freden i Roskilde innebar att Skåne, Halland och Blekinge blev svenskt. Den norska delen av den svenska historien har jag inte lika bra koll på.

DSC_0315

Oscar II was here

DSC_0336

Guiden pekar mot den svenska sidan.

DSC_0367

Annonser

3 thoughts on “Bohus fästning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s