Kungsklyftan i Vetteberget

DSC_0366

”Vargklämman, som på vintern blir snöfylld, kan återfinnas i Fjällbacka i Bohuslän och platsen heter på riktigt Kungsklyftan.”

Angående Ronja Rövardotter och Kungsklyftan. Det föreligger ett missförstånd och jag är här för att reda ut det. Google är din vän – och din ovän. Det räcker att en har en felaktig uppgift för att den ska sprida sig som ogräs. Den felaktiga uppgiften är att Kungsklyftan skulle vara Helvetesgapet, ni vet (det vet vi alla) det där gapet som Ronja hoppar över när hon sviker Mattis för Birk Borkason eller Mattisborgen för Borkafästet. Det gapet, som bara lär vara några meter djupt, finns i Sörknattens naturreservat i Dalsland där större delen av filmen spelades in.

På nätet tycks alla tro att Helvetesgapet och Vargklämman är samma sak. Varför skulle Astrid ha två namn på samma ställe? Men något märkligt är det, för Mattisborgen klyvs mitt itu när Ronja föds på grund av att berget spricker – och Vargklämman är också en klyfta. Jag tror att det är så här: Mattisborgen ligger på Mattisberget som är delat; ”på tre sidor hade Mattisberget sina tvärbranta stup” och på den fjärde finns Vargklämman, en passage vid vilken rövarna håller vakt mot inkräktare som kan komma ”uppför ridstigen”.

Hur som helst, vill man hitta inspelningsplatsen för Helvetesgapet, som inte är något helvetesgap, får man leta länge. Det har den här mannen gjort.

”Och så skrik inte i Vargklämman för då kan det ramla ner stenar”, säger Mattis till Ronja (12:40). Det är just vad hon gör, varpå stenar ramlar ner.

När vi går där i klyftan säger en norrman till en annan (fast på norska): ”Det var här hon hoppade.” Myten lever! Några andra turister sjunger Rövarsången.

Om man inte visste bättre kunde man tro att Bohuslän fortfarande är norskt, ungefär som man lätt kan få för sig att Helsingør är svenskt. Jag hörde mer norska än svenska.

Själv har jag aldrig haft ett passionerat förhållande till Ronja Rövardotter. Jag älskade Bröderna Lejonhjärta och tyckte om Ronja Rövardotter. Det är ingen dålig bok och ingen dålig film, men den grep aldrig riktigt tag i mig som barn. Jag var kanske ”för gammal”.

”Och när man är klar för tagning slår man klappan. Då uppstår en lätt smäll. Då ryggar hästarna. Då tar man om. Då säger man att nu slår vi klappan extra försiktigt så det knappt hörs. Då ryggar hästarna redan när man lyfter klappan, för då vet de att nu kommer det snart en smäll. Då bestämmer man att vi får ta klappan efter scenen (man gör det i undantagsfall). Man startar kameran och tecknar stumt åt alla att börja scenen (säga ‘börja’ törs man inte). Då ryggar hästarna, för nu minns de med sitt hästminne att det var så här man försökte lura dem för två veckor sen när man hade liknande problem.” (Tage Danielsson: När Ronja Rövardotter blev film)

Den första bok jag läste själv var Vi på Saltkråkan – fortfarande en favorit. Då var jag åtta år. Jag fick den i alla fall på min åttaårsdag.

Min älsklingsbok var Rasmus, Pontus och Toker. Kanske för att Toker var en hund.

DSC_0406

Här får man hoppas att turistnäringens ansvariga i Fjällbacka har gjort en korrekt bedömning så att inte Vanna – eller någon annan – får stenarna i skallen.

DSC_0390

De varnar visserligen för ”nedfallande stenar”, precis som Mattis varnade Ronja, men det får man väl ändå anta är småstenar.

DSC_0499

Flatten hittar alltid vatten.

DSC_0544

Och så tittar vi in i den jävla kameran!

Annonser

8 thoughts on “Kungsklyftan i Vetteberget

  1. Ni är jättefina, du och Vanna!

    För övrigt ställer jag mig skeptisk till att gå runt och sjunga Rövarsången bara för att man tror att man är på Platsen.

  2. Hej eftersom vi diskuterat det här i sommar, flera i min närhet har varit till Fjällbacka. Så skulle det va kul och veta var du fått veta det du skriver om Ronja och berget, att det är inspelat i Dalsland. På Tanums kommuns hemsida där står det ju oxå att Ronja filmen är inspelad vid Kungsklyftan i Fjällbacka. Tack på förhand!

  3. Wikipedia:

    ”När inspelningarna startade hösten 1983 hade Tage Danielsson tagit över. Exteriörerna spelades in på Sörknatten i Dalsland, Stor-Blåsjön i Jämtland, Kungsklyftan i Fjällbacka samt vid Haga slottsruin i Solna. På berget Sörknatten kan man finna platserna där kulissen av Mattisborgen stod, ”Helvetesgapet” och Björngrottan. Glupafallet (Ristafallet) och där Ronja och Birk flöt nedströms hållande i en björk, ligger i indalsälven, invid Undersåker i Jämtlands län.”

    Eftersom det är Helvetesgapet som Ronja hoppar över så är det inspelat i Dalsland. Så fattar jag det i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s