Ojämna plågor

I februari 2013 var Vanna hos Freddy i Frölunda:

”at u.a., rör sig ledigt i trav men för sin bakdel till höger vilket indikerar ett starkare vänster bakben funktionellt sett
vid manipulation av hunden visar det att hunden har en överrörlig knäskål på höger sida (kan föra knäskålen medialt men inte luxera – detta är muskulärt betingat), känns för övrigt rätt bra i sin muskulatur för dagen
rekommenderar slalomträning modell agility samt skråa i backträningen, vore bra om man kan föra hunden på båda sidor om sig själv vid de olika träningstillfällena”

Diagnos: MA221 Muskelkontraktur, SQ00 Normalvariation av patella/fabella.

Idag var hon hos friskvårdskonsulenten på f.d. Smådjursakuten och hon bekräftade diagnosen. Det hade alltså inte blivit bättre. Hon mätte på flera olika ställen och fann att det diffade två centimeter på ett ställe, höger bakben är sämre musklat än vänster.

Det känns i alla fall som jag har koll på vad det är, även om det är lite trist att det ska vara så svårt att förändra.

Jag undrade hur man kunde få hunden mer jämnt musklad genom att låta den simma etc när den ändå använder bakbenen lika mycket? Det var för att hunden genom att bygga muskler på båda benen även kommer att använda det mindre musklade benet bättre och därmed bli jämnare musklad.

Sen fick jag ett käckt papper med mig hem där hon bockat för vad vi skulle göra: massage, klövjeväska, dra i sele i backar, använda viktmanschetter (under förutsättning att man var beredd att köpa dem, det satte hon inom parentes), stege, balansera på bakbenen, gå slalom, promenera i koppel i högt gräs/ris, travträning (intervall).

Allting bockades av utom ”gunga ryggen”. Jag köpte viktmanschetter för jag tänkte att det kanske gör någon nytta på Vannas specifika problem. Man sätter på båda bakbenen och så har man större tyngd i högerbenet för att hon ska belasta det mer.

Varför det blivit som det blivit är det ingen som vet, men hon misstänkte att det kunde vara en muskelsträckning eller dylikt som gjort att hon börjat gå på ett visst sätt. En (o)vana.

Huvudanledningen till besöket var att Vanna skulle in i helvetesmaskinen, alltså gå på löpband i vatten. Det tyckte Vanna var mindre roligt. Hon tyckte det var väldigt märkligt – inte i början när hon bara blev instängd och inte så mycket när vattnet kom men när det började röra sig under henne och hon själv blev tvungen att röra sig… Vi stoppade en leksak i munnen som tröst men trots detta stämde hon upp en klagosång som hon sedan ägnade sig åt så länge hon måste gå. Hon tog upp den igen efter varje vila.

Jag var inte så elak så att jag filmade henne. Till skillnad från Chilli som gick omkring i apparaten och lyfte högt på alla benen i tur och ordning när vattnet började strömma in (”Usch! Jag blir våt om tassarna!”) tog Vanna just den delen med ro. Chilli tycker alltid att det är äckligt i början. Vanna tyckte tvärtom.

Efteråt fick hon massage och stretching och där upptäcktes inga konstigheter.

Hon ansågs inte vara överviktig heller. Jag vägde henne på båda vågarna, på den ena vägde hon 30,5 och på den andra 30,1. (De har en på kliniken och en i butiken.) Jag brukar vara nöjd när hon ligger runt 30 så jag var extra nöjd med tanke på att hon var inaktiv i tre veckor och jag ändå inte drog ner på fodret.

Hela kalaset kostade med rabatt 1993 kr. (Friskvård i form av vattentrask fem gånger + viktmanschetter.) Det är mer än hälften av ett par glasögon till matte som nu får vara utan på grund av flatte. 😉

Annonser

4 thoughts on “Ojämna plågor

  1. Knutte hade en talgkörtel på vä framben ovanför tassen.Den blev bara värre & värre ju mer han slickade. Knölen blödde åsså. Till slut var vi tvungna att låta vetten ta bort den. Massor av övningar, puh. Säger Lycka till Ha de gott, kramen

  2. Vanna verkar vara så himla, himla söt. Håller med henne om att mysighetsnivån i en vattentrask allt tål att ifrågasättas 🙂 . Men! Det ska bli spännande att höra vad traskandet kan ge ur rehabsyfte. Tilda gick i en sådan några gånger för tio år sedan när hon hade opererat sitt knä som unghund.

  3. Den gör skäl för sitt namn – helvetesmaskin. (Fast jag trodde inte att Vanna skulle fatta det så bokstavligt.) Tror dessvärre inte att det kommer att hjälpa särskilt mycket eftersom det bara blir fem gånger. Man borde nog fortsätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s