Mysteriet med efternamnet

Min bror, som är lite bättre på historia än jag, om det inte är litteraturhistoria, säger att det faktum att morfars far fick byta efternamn naturligtvis berodde på att han inte bara var i det militära utan att han var militär (yrkesmilitär, även om han inte var det hela livet). Tänk dig själv, sa han, om befälet delar ut en order och alla heter Svensson. Hur ska man då veta vilken Svensson som avses? Eller Larsson.

Jmf. Rasken i Vilhelm Mobergs roman: om den indelte soldaten. Alla hette Rask och Kling och Klang och Sånt.

Det var det ena. Det andra var att han inte trodde att morfars far hade att välja mellan Dahlberg och Natt och Dag utan mellan Dahlberg och Dag och Natt. Dels verkar det mer logiskt – båda börjar på D – och dels är väl Natt och Dag ett adligt namn?

”Men jag vet inte”, sa min bror. Jo. Det visade sig stämma:

”Natt och Dag är en svensk uradlig, månghövdad ätt från Östergötland, varav den adliga ätten nummer 13, känd från 1280 enligt Riksarkivet, utgör den äldsta nu levande svenska, adliga ätten.”

En simpel soldat kan omöjligt ha fått ta detta namn? Men mamma har alltid sagt att det var Natt och Dag. Detta kräver konfrontation!

När jag googlar på Dag och Natt får jag noll träffar.

Jag kollade t.o.m. på birthday.se. Alla heter Natt och Dag! Ingen heter Dag och Natt! Vi hade varit unika! Eller så hade morfars far tumme med adeln.

10477257_10152923230351799_7713068215766262889_o

Mormor och morfar och Margit och Evert. Margit är nu 93 och Evert 92. Mormor var 91 när hon dog och är tjugo på bilden. Morfar dog vid 84 års ålder och var elva år äldre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s