Allopregnanolon

Lagom tills jag går i pension kommer lösningen.

– Fjorton dagar i månaden är halva tiden. Och tänk om man får PMDS när man är 16 år och det går över när man är 51 år. Ska man behöva må så dåligt i 35 år? Jag tycker inte det, säger Torbjörn Bäckström, som också är professor vid Norrlands universitetssjukhus.

Vissa tar dock livet av sig. De faller så att säga naturligt ifrån.

Var det inte Tegnér som sa att den som fått bördor i allmänhet också fått krafter att klara av dem?* Tegnér höll själv på att duka under i depression. Han skrev i ett brev:

”Att dö är, tänker jag, ingenting; men att lefva utan egentligt liv, att känna sitt intresse för hvad som egenteligen utgör lifvets värde dagligen magra och aftyna, att känna sig efterhand nedsjunka till den vanliga Trivialiteten som är lifvets släpmundering, och alltjemt men fåfängt äflas att hjelpa sig opp igen, liksom det sker i drömmen, med ett ord att dagligen vara med på sitt eget bättre väsendes begrafning: – detta är mer, är värre än döden.” (1834)

800px-Esaias_Tegnér_from_Svenska_Familj-Journalen_1870

*”Tro likväl icke att jag beklagar. Man måste lida och fördraga. Har man fått en börda, så har man vanligtvis även fått krafter att bära den. Det är endast svaga sinnen som jämra sig, via och tjuta.” (1840)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s