Sorg

Familjens sågverk, morfars livsverk, går i graven. Nej, det gör det inte, det byter bara ägare, det säljs. Det upphör att vara ett familjeföretag. Först var morfar direktör, sen tog hans söner och sen deras söner – mina kusiner – över.

Alla mina morbröder och alla mina (manliga) kusiner som bott kvar har arbetat där. Antingen som verkställande direktörer eller som sågverksarbetare eller som lastbilschaufförer. ”Sedan 1995 drivs företaget av fem kusiner i tredje generationen.”

Huset då? Mormor och morfars hus? Sågen äger det. Det måste innebära att de nya ägarna övertar även det. Ja herrejävlar…

Ingenting varar för evigt, men vi har alltid tänkt: Den dagen, den sorgen. Nu är den dagen här. Vi har ju insett att det inte finns någon som kan/vill ta över, men jag trodde inte de skulle sälja förrän det var absolut nödvändigt och de själva gick i pension. Det står på hemsidan att ”största delen av driften styrs av datorer. I princip sker processen från stock till färdig vara, utan att en mänsklig hand behöver vidröra virket.” Ha, det skulle morfar ha vetat! Han som hyvlade bräder på dagarna och satt på kontoret om kvällarna.

Annonser

3 thoughts on “Sorg

 1. Hej från öm med 0-grader & ingen snö.
  Sorgligt när familjeföretaget bara försvinner. m t p all tid morfar m barn & barnbarn lagt ner. Förr var det ett rejält, om jag nu kan säga så, hantverk där människan m ha sitt öga & praktiska kunnande styrde verksamheten, I & f är det ett hantverk idag med men med andra dimensioner, praktisk kunskap har översatts t teoretiskt kunnande: IT.
  På mors sidan fanns ett Färgeri & kemtvättfabrik som ”försvann” vid ombyggnad i Härnösand ingen i släkten tog över tvätteriet.
  I båda fallen låg det ett hårt slit bakom att få det att gå ihop.
  Ett livsöde försvinner, ett annat kommer.
  Sådan är livscykeln. Hård, ibland väl hård.

  Ha de gott på er. Kramen m god jul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s