De groteska raserna

Jag har fått ett nummer till av Hundsport. Den nye ordföranden verkar inte vara helt hopplös. Han konstaterar att det är ”ställt utom allt tvivel att raser med en alltför kort skalle har en avsevärt ökad risk för framför allt andningssvårigheter och svårigheter med temperaturreglering”. Han konstaterar även att de har ”problem med ögon, hud, tänder och naturliga förlossningar”. SKK arrangerade konferens om trubbnosiga raser i februari.

Men han vore inte ordförande i Kennelklubben om han inte var ”övertygad” om att man kan ”föda upp friska kortskalliga hundar med bevarade raskaraktäristika”.

Det tror inte jag. Ett antal hundar kommer alltid att få betala priset för denna groteska konstruktion. Visst, man kan säkert få fler mopsar och bulldoggar att hålla sig friska, men rasen i sin helhet? No way.

Jag kallar dessa raser för de groteska raserna.

Som av en händelse skriver Hundsports egen veterinär om fenomenet med ”stora, runda ögon” i sin spalt. Det anses väcka våra beskyddarinstinkter. ”Svagheten för runda ögon speglas i våra känslor för bebisar, sälkutar och mangaserier. [Här dröjde det innan jag fattade vad det stod: manga-serier.] Och för små hundar med klotrunda ögon.”

Det kanske är för att jag aldrig haft någon som helst längtan efter barn (och inte reagerar som andra människor som kastar sig över spädbarn som om de vore hundvalpar) som jag inte går igång på runda ögon. Jag anser att hundar ska ha mandelformade ögon.

Egentligen, förklarar veterinären, är inte de groteska rasernas ögon rundare än andras. ”Alla hundögon är runda om man ser till själva ögonglobens form. Att vi uppfattar vissa som rundare och större beror på att ögonlocken är uppspärrade så att man ser en större del av ögat. Det beror i sin tur på att ögonlocken separeras av att ögat skjuter fram ur ögonhålan mer än normalt. Ögonspringan blir rund istället för mandelformad.”

Hon använder ändå begreppen runda ögon och stora ögon ”trots att uppspärrade ögonlock vore mer semantiskt korrekt”.

Varför har då de groteska raserna ögonproblem? Varför blir de så lätt skadade? Dels har ögonen en större träffyta, dels är nosen kortare: ”Ögonkupolen buktar fram, framför själva nosknappen, så att ögonen stöter emot de föremål som hunden nosar på.”

Naturen skulle aldrig skapa en sådan varelse. Naturen är funktionell.

Hornhinnan hos storögda hundar har nedsatt känsel. När vanliga hundar känner smärta mobiliseras kroppens reparationsförmåga. För de groteska hundraserna gäller det omvända: istället för att läkas förvärras skadan. ”I allra värsta fall kan den äta sig rakt igenom hornhinnan så att ögat förstörs.”

Eftersom storögda hundar är mindre smärtkänsliga blinkar de mer sällan (blinkning är en reflex som utlöses av att det svider) och ögonen blir torra.

Nu kommer det häftigaste: ”Hos en del hundar är ögonen så stora och utstående att ögonlocken inte räcker till för att täcka hela ytan. När hunden blinkar möts de inte på mitten. Det bildas ett vågrätt band tvärs över ögat som blinkmekanismen inte kommer åt och där hornhinnan blir mer utsatt. Den både fuktas sämre och blir sämre rengjord.”

Följden blir att hunden när den sover (och inte bildar några tårar) har en glipa mitt på ögat som ger upphov till ”kraftig uttorkning och en lokal keratit, inflammation i hornhinnan”.

När hundarna blir äldre har deras förmåga att fukta ögat minskat ytterligare. ”Förändringarna är kroniska och kräver regelbunden medicinering. Ofta måste man ge ögondroppar många gånger per dag.”

Att ge ögondroppar är ingen bra lösning – det hjälper bara delvis. (Det vet jag som ger Vanna ögondroppar varje morgon. Inte för att hennes ögon är stora och runda utan för att ögonkanten är slapp.) ”…eftersom de välgörande ämnen som finns i naturliga tårar inte kan ersättas med konstlade medel.”

När veterinären gått igenom alla nackdelar med stora/runda ögon säger hon att uppfödarna blir allt medvetnare. Liksom domare på utställningar. Det påverkar bedömningen i ringen. Hon avslutar: ”Förhoppningsvis får vi snart fler hundar med mandelformade ögon och därmed färre ögonsjukdomar.”

Det är bara det: en mops vore inte en mops och en bulldogg inte en bulldogg om den hade mandelformade ögon. Och det leder oss tillbaka till min pessimism. Man talar i cirklar. Man säger en sak samtidigt som man säger en annan. Man vill inte säga rätt ut att dessa raser är groteska, då skulle ju hälften av Hundsports läsare säga upp prenumerationen. Man har inget intresse av att göra det heller. Man måste till varje pris låtsas att man kan få en sund ras utan att offra de runda ögonen – på något mystiskt sätt.

Om veterinären menar vad hon säger vill hon antingen att de groteska raserna ska dö ut eller att de ska upphöra vara groteska (vilket i praktiken är samma sak).

Annonser

One thought on “De groteska raserna

  1. Förhoppningsvis kommer hundar av människan skapade besvär att de ut. Motsägelsefullt så kommer det icke att ske. Vissa människor har ju hundar som dockor, klär ut & spökar t hundar till oigenkännlighet, Låt hunden vara en hund & inget annat. Du vet vad jag tycker om SKK, rasistklubb.
    Om SKK hade skönt sina uppgifter hade det i detta land inte funnits hundar med med olika psykiska/fysiska besvär.
    Kramen & ha de gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s