Vanna i Vigelandsparken

Vanna gör en Inka och åker till Vigelandsparken.

All världens turister vallfärdar hit.

Särskilt asiatiska turister… med eller utan paraply. Jag hamnade i samspråk med en amerikan som undrade om Vanna var en flatcoated retriever. He had one at home.

Vigelandsparken – eller Vigelandsanlegget – är en del av Frognerparken. Självaste Mick Jagger tog en promenad här och lät fotografera sig själv på Insta när han var i Oslo med Stones häromåret. Han brukar ägna sig åt såna där kulturella aktiviteter på sina turnéer.

Gustav Vigeland (1869-1943) skapade alla sina skulpturer i lera innan de färdigställdes i brons, järn eller granit. Huvudtemat är människans livsstadier – från små barn till gamla gubbar och gummor.

Vigeland er, ved siden av Arno Breker, en av de mest kjente representantene for den nyklassiske, monumentale estetiske retningen innen skulpturkunsten, som særlig kom til uttrykk innen nasjonalsosialistisk kunst, men også innen stalinistisk kunst.

Eftersom Vigeland dog mitt under ockupationen undrar man förstås var han stod politiskt. Det är möjligt att han varken var antisemit eller nazist, men det behöver inte betyda att han var en övertygad antinazist. Varför skulle han då sitta i ett nazianstucket konstråd och varför skulle han fundera på att be Hamsun be Hitler om hjälp? Och varför skulle han ”med glede” ta emot prominenta nationalsocialister som ville besöka hans ateljé? (Jmf. Munch.)

I en biografi om Vigeland från 2001 menar författaren att han av karriärskäl höll sig väl med nazisterna och det kan ju stämma. Han är inte den enda. Tänk Zarah Leander!

Dock: den som försöker vara apolitisk i en politisk värld lyckas inte så bra.

Ingår Vigelands verk i en fascistisk konsttradition? Vissa säger ja, andra säger nej, att det är tvärtom. Osloborna själva har nog sedan länge slutat grubbla. De är – med rätta – stolta över sin park.

Man måste inte gilla konstnären för att gilla konsten och man måste inte tycka att Svält av Knut Hamsun är en dålig bok bara för att författaren var en dålig människa i ideologisk mening. Dåliga människor kan göra bra saker och bra människor kan göra dåliga saker. Jag tycker personligen att Vigelands skulpturer är coola.

När vi kom till bilen var Vanna så varm att hon bestämde sig för att gräva en grop och falla själv däri: hon grävde och grävde och grävde på det mest målmedvetna sätt och sen sjönk hon bara ner. (Tala om överlevnadsskills! Inte visste jag att min lilla hund hade så stora förståndsgåvor?)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Det borde ni människor också göra!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I’m on the road, the road to home

Annonser

5 thoughts on “Vanna i Vigelandsparken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s