Gotlandsfår + Highland cattle

I onsdags var V och V och jag på Öströö fårfarm. V hade aldrig varit där förut, men det hade V. Matte och flatte är där varje sommar. Den här gången fick vi se lite vallning. V var inte överdrivet imponerad. Hon anser att hon själv är en stor vallare. ”Vallade jag inte alla fåren när vi gick genom Långanskogen kanske?” Ja, de sprang undan i förskräckelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På Öströö har de inte bara får utan även nötkreatur vid namn Highland cattle. På rasföreningens hemsida står det under ”Fördelar med Highland” att det är ett underbart djur. ”De är snälla och har ett bra lynne, och är i sig själva nyfikna men ändå inte närgångna.” Det var det intryck jag fick också. Som om det rådde fullständig harmoni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är en av de raser som har lättast att kalva, med en låg kalvdödlighet. Och det finns inga andra raser som är så bra mödrar som Highland Cattle. Det är roligt att se hur andra mödrar tar hand om och är snälla vid varandras kalvar, där ”kalv dagis” är vanligt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag blev tyvärr väldigt förälskad i dem. Vem hade inte velat ha ett antal såna? De påminner lite om briard med sitt hår i pannan. Till skillnad från briarden vars hår mest är till besvär har Highland cattle en stor vinning av pannluggen: de slipper flugor i ögonen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den till vänster är så gullig att man vill äta upp den! Hm. Det är ju just det man gör – äter upp dem. ”Det har visat sig att köttet har bästa smak och mörhet i flera stora tester. Dessutom är det ett magert kortfibrigt kött med mycket lågt kolesterol värde.” (Nån som gillar att särskriva har tillverkat denna hemsida.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som ler och långhalm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Han gör som V när hon inte riktigt fattar:

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*lägger huvudet på sned*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bland rasens främsta kännetecken är dess långa päls och tjurarnas långa horn (kor har också horn men kortare än tjurarna). Djuren är ofta rödbruna till guldbruna i färgen, men det förekommer även djur med ljus eller svart päls. (Wikipedia)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonser

2 thoughts on “Gotlandsfår + Highland cattle

  1. Highland cattle är så häftiga. På gamla stället gick det sådana och betade i en hage in da nejborhod under några år. De ser ut som urtidsdjur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s