Det är Shakespeareår i år

Även för mig personligen. Det är 400 år sen han dog och när vi var i Oxford var det en utställning om Shakespeare med the First Folio bakom glas. Jag ville fråga vakten om man fick fota men kom mig inte för. Jag såg den i alla fall! Ett stort ögonblick i mitt liv. 🙂

20160809_161730

Två skådespelarkollegor samlade hans verk och fick dem utgivna 1623. Ingen vet med säkerhet hur Shakespeare såg ut men man antar att porträttet på the First Folio återger honom någorlunda korrekt. Vännerna borde ha protesterat annars.

20160809_174102

I sommar gick Jonas och jag på Hamlet på Kronborgs slott. Det är någonting jag velat göra länge. Kronborg är Hamlets slott, det är där handlingen utspelar sig. Eller där man tror att handlingen utspelar sig. Shakespeare tar inte Kronborg i sin mun. Han talar bara om Slottet (”the Castle”) i Elsinore, som är den engelska benämningen på Helsingør.

20160809_163820

Shakespeare kände till Kronborgs existens och man vet att engelska teatersällskap var på besök under hans levnad – fast troligen inte Shakespeare själv. Det slott som Shakespeare hade i tankarna brann ner 1629 och byggdes upp på bara tio år. Interiören blev aldrig lika magnifik som den en gång varit. Dock tillräckligt magnifik!

20160809_145415

Jag rekommenderar alla som regelbundet eller oregelbundet åker till Helsingør att passa på att besöka slottet. Hela min uppväxt förflöt utan att det hände – fråga mig inte varför. Jag har fortfarande vänner som inte varit där. Det är allmänt obegripligt, Kronborg är ju en skatt och en stor turistattraktion, men svenskar har en tendens att åka till Helsingør bara för att köpa alkohol och äta pølse. Det gjorde förstås vi också. Minus pølsen.

20160809_191402

Vi travade runt i Helsingør innan vi travade till slottet och gick igenom rummen, precis som jag gjorde förra året. Då gick jag omkring själv därinne medan Micke passade Vanna utanför. I år var ingen Vanna med. Det hade faktiskt ändrat sig lite, vissa saker var borta och andra var tillkomna. I år noterade jag drottningens papegojbur:

20160809_153535

Den är alltså från 1500-talet och stannade alltid kvar på Kronborg när de ambulerade mellan slotten. Papegojan färdades i en mindre bur. Drottningen är drottning Sofia och kungen är Fredrik II. De hade ett ovanligt harmoniskt äktenskap.

20160809_162038

Här sitter de och småpratar.

20160809_163009

Det är alltid svanungar i vattnet när jag är där.

20160809_164308

Och andra fåglar.

20160809_164153

En andmor var ute och gick med sina ungar och jag blev lite orolig när de gick iväg från slottet. Vart ska de ta vägen? De skulle trilla ner i vattnet. Först hoppade morsan över kanten och sen resten av gänget.

20160809_165544

Föreställningen skulle börja åtta och pågå i en och en halv timme, det var en kraftigt reducerad version. (Hela pjäsen skulle enligt Jonas ta fem timmar.) Från början när jag beställde biljetterna hade jag inte en tanke på att scenen skulle vara under bar himmel, jag trodde bara det var vi, publiken. När jag förstod det blev jag ännu mer nervös för vädret. Har en halvtimme av pjäsen spelats får man inte pengarna tillbaka på grund av regn.

20160809_191850

Oavsett om man får pengarna tillbaka eller ej känns det inget vidare att enbart se delar av pjäsen. Värre än Wimbledon! Kronborg får göra som de gjorde på centrecourten för några år sen: skaffa tak som går att rulla in vid behov.

20160809_192806

Det var inte överdrivet varmt i Helsingør den här dagen och på kvällen var det svinkallt. De hade förvarnat om att det kunde bli køligt så jag hade tagit med en extra tröja, om än ingen filt. Trots denna tröja hackade jag tänder när mörkret sänkte sig över oss.

En ung man – som sig bör – spelade Hamlet. Föreställningen var på engelska, samtliga skådespelare var britter, varav en, Claudius, Hamlets fars mördare, lämpligt nog var känd från Morden i Midsomer (som lämpligt nog spelas in i Oxford).

Problemet var att man inte är engelsktalande av naturen. För att man inte skulle vara piskad att hänga med i engelskan försedde Kronborg oss med danska textremsor ovanför scenen. Det slutade allt som oftast med att jag krampaktigt satt och stirrade på dessa texter samtidigt som jag försökte höra vad skådespelarna sa. Det går fort så man hinner inte grubbla på vad ett ord egentligen betydde. Resultatet blev att jag kanske uppfattade 70 procent av handlingen.

20160809_201141

Hamlet var en stor del av föreställningen placerad i en svart skinnsoffa där han led alla helvetes kval. Det mest chockerande var att han fick för sig att spela gitarr och sjunga Cat Stevens (”Find a girl, settle down…”). Hans bästa kompis spelade trummor.

Fyrtio minuter in i föreställningen kommer regndropparna och publiken letar efter paraplyer och regnkläder. Hamlet kör på i sin soffa som om ingenting hänt medan alla andra fullkomligt tappar uppmärksamheten. Jag undrar vart det är tänkt att de ska ta oss, de har meddelat att de ska leda oss i skydd om det börjar regna. Ska vi gå in på slottet? Efter tio minuter har det slutat regna och sen regnar det inte mer.

Vi springer till färjan och lär oss att när tågstationen är stängd får man gå runt på baksidan för att komma med båten hem.

20160809_141026

Tidigare på dagen var vi på Louisiana. Vi köpte en kombinationsbiljett i Helsingborg så det var bara att kliva på tåget till Humlebaek och följa strömmen.

Annonser

En tanke på “Det är Shakespeareår i år

  1. Ping: Vanna älskar William | Vovven Vanna – Flatcoated Retriever

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s