Fredrik och Sofia och en ouppbrunnen papegojbur

Som så många slott var Kronborg ursprungligen en medeltida borg, uppförd på 1420-talet i syfte att kontrollera sjöfarten och inkassera tullar i Öresund. Mellan 1574 och 1585 förvandlade Fredrik II borgen till ett renässansslott med torn och spiror. Han var influerad av tanken att ”rikedom snarare än militär styrka hade blivit en symbol för makt”.

199_2

Fredrik dör 1588 och hans omyndige son Kristian IV är arvtagare till tronen. Änkan Sofia, som var betydligt yngre än Fredrik, bosatte sig efter några år på Nykøbing Slot. Hon levde till 1631 vilket innebar att hon hann få nyheten att hennes gamla hem brunnit ner:

Kristian IV trivdes på Kronborg och tillbringade mycket tid där. Flera av hans barn föddes på slottet, bland annat i september 1629 då hans sista barn med Kirsten Munk föddes där. När hon låg i barnsäng på slottet utbröt en stor brand som i stort sett förstörde hela slottet förutom slottskyrkan. Kirsten fick snabbt föras ner till byn och vidare till Frederiksborgs slott. Den svenska diplomaten Johan Fegræus (Strömfelt) skrev hem till Sverige att slottet blev ”helt och hålligt i grundh förbrändt”.

20160809_161450

Den kungliga familjen måste ha suttit däruppe under gudstjänsterna.

Kyrkan undkom emellertid nästan helt och många av slottets kaminer klarade sig, dock brann det mesta av inventarierna upp samt allt som var av trä och timmer.

Drottningens papegojbur (se föregående inlägg) tillhörde uppenbarligen de få materiella ting som förblev intakta…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s