Mitt under OS

släppte min släktforskande kusin bomben: Vi har en OS-guldmedaljör i släkten! Han är så antik att han tog guld i antik femkamp (längdhopp utan ansats, diskuskastning, spjutkastning, 192 meter löpning och brottning) i de extrainsatta OS-spelen 1906. Att det var Extra-OS undvek kusinen nogsamt att nämna. Det kan vi tala tyst om.

Spelens status har varierat under åren, men IOK räknar inte längre extraspelen som officiella olympiska spel.

Hjälten hette Hjalmar Mellander och var vår mormors fars kusin. Detta har mormor aldrig berättat! Men Alida hade vad jag vet heller inget idrottsintresse. ❤

Hjalmar Mellander var inte bara guldmedaljör i OS utan också SM-mästare i 400 meter och längdhopp. Han hade under tre år det svenska rekordet i längdhopp: 6 meter och 42 centimeter.

Min kusin anser att det är fel person på Wikipedia, han i fångdräkten.

mellander

Den äkta Mellander är nedtyngd av medaljer.

Hjalmar föddes i Årstads församling, Falkenbergs kommun, men flyttade till Halmstad och tävlade för IFK Halmstad. I tjugoårsåldern lämnade han Sverige för England.

Den hjältemodiga död som han enligt Wikipedia ådrog sig när han räddade en drunknande är enligt en släkting vid namn Allan inte helt – eller inte enbart – med sanningen överensstämmande. Allan är övertygad om att Hjalmar dog i spanska sjukan. Vi tror att han var svag och klen till följd av sjukdomen och därför inte överlevde räddningsinsatsen.

Nyligen har Hjalmar fått en stig uppkallad efter sig i Halmstad. Hans far växte upp på gården Mellangärde i Ullareds socken, därav efternamnet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s