Varbergs museum

Ellinor har sportlov så vi gick på Varbergs museum. Eller Hallands kulturhistoriska museum som det egentligen heter. De har en stor raritet vid namn Bockstensmannen och en lite mindre raritet vid namn Kulknappen (som eventuellt mördade Karl XII).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det var den förre socialdemokratiske ministern Ines Uusmanns pappa Thure som elva år gammal upptäckte Bockstensmannen i Bockstens mosse utanför Varberg. Det är naturreservat i anslutning till fyndplatsen, Vanna och jag har varit där några gånger. Den ekpåle som genomborrade Bockstensmannens hjärta är daterad till 1299! Man tror att han dog mellan 1350 och 1370. Han är ett fullkomligt unikt fynd i Europa; ett mosslik från medeltiden med komplett klädedräkt. Hjärnan ligger i en glasburk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man vet inte vad som var den ursprungliga färgen på Bockstensmannens kläder men mörka färger som svart, brunt, grått och blått var vanligast. I mossen blir alla kläder brunfärgade. Håret blir rött! Kläderna var av ylle och skorna av läder. Skorna hade inga klackar, jag undrar jag hur det var att gå med dem i skogen. Storlek: 41-42.

Av klädseln att döma tillhörde han inte den högsta klassen men inte heller den lägsta. Bristande muskler tyder på bristande kroppsarbete, han kan ha varit tjänare. Han var inte bara moderiktig när det gällde kläder utan även när det gällde frisyr (axellång). Isotopanalys av håret har visat att Bockstensmannen bodde i Varbergstrakten åtminstone det sista året av sin levnad och åt mycket kött men nästan ingen fisk.

Bockstensmannen hade utmärkt tandstatus och den senaste tandundersökningen uppskattar att han var i 25-årsåldern när han dog. Osteologer har bedömt honom som äldre. På medeltiden var medellivslängden ca 45. Om han dog en naturlig död eller mördades är oklart. För en amatör verkar det troligast att han blev mördad och pålad av samma person som mördade honom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det här är en favoritmålare bland våra lokala förmågor, Arvid Carlsson, eller Carlson som han skrev när han signerade tavlorna, född 1895, död 1962. Jag har hans ”Stranden” på väggen. Ovanstående målning (kopia) heter ”Venus Hallandica” och är målad 1924. ”Kanske är Ätradalens böljande landskap förebilden?” Jag anser ju att Ätradalen är det vackraste landskapet i Halland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så fort man har hittat nånting f. Kr. blir jag imponerad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danmark 1629

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viktigt att komma ihåg! Anteckna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detta är också Arvid Carlson (och Karl XII)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hjortbergstavlan avbildar prosten Hjortberg med familj och är en av 1700-talets mest omtalade målningar. Gustaf Fredrik har en lista över pojkarna i handen och Anna Helena över flickorna. Hon födde femton barn varav åtta är i livet på tavlan. De döda barnen är bortvända eller halvt gömda. Lemuren är familjens kelgris! Det var ett riktigt sällskapsdjur. Originalet finns i Släps kyrka, Kungsbacka. 21-29 april visas en utställning om Hjortberg i kyrkan. Då är det nog bäst ni släpar er dit för bevistar man ingen gudstjänst är risken stor att kyrkan är stängd. Det brukar landsortskyrkor vara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tji fick han för hela skiten blev svenskt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På Café Di La är chokladen gratis efter klockan tre!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag tände IKEA-lyktan när vi kom hem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och ljuset i huset.

Annonser

2 thoughts on “Varbergs museum

  1. Som vanligt hittar jag ingen rubrik. Min glömska är total. Ett för sent men inte men inte desto mindre hjärtligt GRATTIS på födelsedagen. Ylanden från gänget o ett fyrfaldigt hurra. Stort Grattis m kram åsså

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s