Åka till Åkulla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är vad Vanna och jag gör när vi får ett stort behov av en stor skog. Eller egentligen åker vi till Åkulla bokskogar, men just idag åkte vi faktiskt till själva Åkulla, närmare bestämt Åkulla friluftsgård och parkerade på parkeringen. De har en ful staty över Bockstensmannen som jag tänkte bespara er. Han ser knubbig ut. Den är nog gjord innan den naturtrogna dockan togs fram på museet. Där påminner han å andra sidan om fantombilden av Olof Palmes mördare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På somrarna lever vi i dessa skogar när vi bor på torpet. Men Yasjöstigen har jag aldrig gått förr, jag tror vi har gått drygt hälften av lederna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Namnet till trots består inte Åkulla bokskogar av enbart bokskog utan även granskog. Inplanterad sådan. Boken har funnits i Halland i flera tusen år medan granen är ett fenomen från förra sekelskiftet (förutom gränsen mot Småland). Varken Halland, Skåne eller Blekinge har någon ursprunglig grankultur att tala om.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi gamla danskar följer Danmarks exempel. ”Der er et yndigt land”, heter det ju i nationalsången, ”det står med brede bøge…”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Själv är jag tacksam för granarna. Hur mycket jag än uppskattar den ädla lövskogen under sommarhalvåret så blir den tråkig på vintern. Lövlösa träd är livlösa träd.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sen spanade vi in spåren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inte alltför vackra.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Därefter tog vi bilen uppför backen till Bockstens mosse. Thure fick sina 15 minutes of fame och mer därtill! Det är inte varje dag man hittar en bockstensman i mossen.

Inte en gran så långt Bockstensmannens medeltidsöga såg. En ekpåle och två björkpålar skulle för evigt hindra honom från att gå igen. Men mossen är densamma, och det vilar en magisk stämning över platsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonser

4 thoughts on “Åka till Åkulla

  1. Du har en fenomenal förmåga att hitta fina utflyktsmål för dig och Vanna. En annan är inte fullt så kreativ. Ingen imponerande variation, skulle man kunna säga.

    • Fast det här är ju mer som hemma, vi kommer att hänga där mycket. Kanske inte just mossen men den är verkligen häftig – små mörka bäckar och sånt. Svårt förtjust i det stället.

  2. Berömmer dig & håller med Erika. Skönt att du kan åka med Vanna!
    Nelly är en åksjuk hund, ;=(. Dock är hon en lycklig skit ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s