Mormors barndomshem och Arturs dammar

Denna himmelska dag gjorde vi en utflykt till Buskabygd i Gällareds socken, Hallands län. Gällared ligger inte så långt från Ullared och det var där mormor växte upp.

Ida i vit blus, Alida (mormor) i randig klänning, Johan längst till höger.

Vi trodde först inte att någon var hemma, utom den skällande hunden i hundgården, men sen kom ett barnbarn till mormors syster Ida, han som äger huset sedan 25 år tillbaka (och någon som troligen var hans son och någon som kanske var hans bror). Huset ser inte riktigt ut som på mormors tid. Man kan jämföra:

Det syns att det är samma på de två små underliga fönstren, det är som om man klippt av dem på mitten. Genom åren har man byggt på och om det. Farstukvisten är original.

En gång – minns jag – åkte vi till Buskabygd med mormor. Hon satt i framsätet bredvid pappa och berättade att hon blivit jagad av en tupp som barn och skrattade sitt underbara skratt. (Född 1904, död 1996.) ”Mitt hem”, sa hon. Det heter Huslyckan. Mormors äldste bror Johan hade en son vid namn Artur som dog i år vid hög ålder. Under första halvan av 90-talet började Artur anlägga en damm i Buskabygd, precis vid huset där han bodde och alldeles intill mormors barndomshem. Dammen blev flera dammar. De var imponerande fina. En av dem sträckte sig så långt att man inte såg vart den tog slut!

Jag har alltid vetat om att Artur skapade sin egen sjö men jag vet faktiskt inte om jag sett den förut. Däremot har jag träffat Artur i nåt sammanhang.

”Varför sträva mot naturen och slita med att hålla täckdikena öppna och åkern torr när det egentligen bara ville stå vatten där, resonerade Artur Johansson…” (HN 2005-05-17)

För ett antal år sen framkom det att han var särbo med en kvinna som var mormor till en bekant: ”Det är mormors toyboy.” 😉

Vi fikade i hagarna. Jag fick flytta bilen för att något maskinmonster skulle förbi. Han som körde monstret visade sig vara en släkting. Oddsen är höga.

När jag var ca tio år hade vi stor släktträff i Buskabygd och hamnade i Hallands Nyheter. Fotografen stod på taket till en av de två rivna ladugårdarna som låg framför huset.

Det finns en stugby i området med det vedervärdiga namnet Ullared Paradise. Ingen kunde i början av förra seklet ana att Ullared skulle bli känt i halva världen. Och bli ett med ett varuhus så till den milda grad att folk säger att de handlar på Ullared. Det är Göran Karlssons fel. GeKå. Han ligger begravd i Köinge, en annan centralort i mina föräldrars barndom. Där fanns en radioaffär m.m.

På kyrkogården i Gällared hittade vi graven för Malkolm och Amanda – mormors föräldrar. Även Ida och Johan (med respektive). Liksom Artur.

Här är morfars bro. Han var en händig man! Nåja, han byggde den inte ensam…

Slutligen åkte vi den väg som anses vara Hallands vackraste. Inte helt utan fog. Den går mellan Gällared och Askome och enligt mormor var den vackrast om man kom från Gällaredshållet. Då har man Ätran på höger sida.

Annonser

2 tankar om “Mormors barndomshem och Arturs dammar

  1. Fina Hallandsbilder – en del av Sverige som jag inser att jag har sett väldigt lite av. Det har liksom blivit Skåne eller Göteborg hittills.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s