Jaktcurly

En och annan curly kan fortfarande jobba. Man får komma ihåg att det är den äldsta retrievern och därmed den första renodlade apportören. Det betyder att han inte är lika förfinad som de som kom efter honom: flatten, labben, golden.

Ca 1910

Han arbetar i allmänhet i ett långsammare tempo och har varken de andras kvicka inlärningsförmåga eller deras stora samarbetsvilja.

”Det var den lockiga retrievern som var den vanligaste under 1800-talet, idag är den ovanligast.”

Men uppfödaren på Ringlets kennel som förde fram flera curlies till jaktchampions i slutet av 90-talet och början av 2000-talet säger att en bra curly är lika bra som en bra labrador. Hon borde veta. Hon föder enbart upp labradorer numera. Det går helt enkelt inte att avla fram jaktligt goda curlies längre – inte när man står mer eller mindre ensam. De andra uppfödarna delar inte hennes intresse.

En curly kan vara otroligt målmedveten (Inka som var mesig med att simma som valp utvecklades till en fanatisk simmare) och den är känd för att inte väja för några fysiska hinder – stark och tålig.

Den kan också till skillnad från kusinerna skydda sin flock. Den är enmanshund och anser inte att någon annan än dess ägare är värdig att tillbringa livet med.

Varken curly eller flat är en delad ras, men flatuppfödarna som är ca hundra gånger fler har ändå varit hyfsat jaktintresserade. Annars hade flatten gått samma öde till mötes som curlyn och dess dagar som jakthund hade varit all. Ungefär som collien har gått från att vara en duglig herdehund till att bli en ganska oduglig (om man ska vara ärlig) sällskapshund. Collien har så stora problem med mentaliteten att klubben arbetar aktivt för att motverka dem, dvs. de säger det högt. Då är det illa.

Inte alla collie!

Många raser har många problem med mentaliteten men det är sällan det erkänns öppet. Alla vill framställa sin ras som en god ras – trevlig familjehund etc.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s