Familjen Dickson och flattarna

1897 ägde ett kynologiskt evenemang rum i Stockholm. Två ”medelklassiga” retriever deltar. En av dem, hanhunden Major, ägs av Friherre Oscar Dicksons Sterbhus i Göteborg och får ett andrapris.

På 1900 års utställning visas en släthårig retrievertik vid namn Bitch tillsammans med sina valpar. Nämnde Major är pappa till valparna. Bitch var ”tämligen liten” = tredje pris. Godsägare Douglas Dickson står som ägare, det kan vara Douglas George, född 1874 och son till Oscar.

Året efter deltar fyra hundar på Göteborgsutställningen. ”Två slät- och två krushåriga, alla svarta” – vilket betyder två flattar (och två curly). Antagligen Major och Quick, den senare ägd av herr W.H. Dickson.

”Familjen Dickson var uppenbart flatcoatens pionjärer i vårt land. Kanske skulle det till just en oförvägen och nytänkande man som Oscar Dickson för att våga sig på en i vårt land alldeles oprövad jakthund som retrievern.”

1914 deltar en svart retriever vid namn Grace på Kennelklubbens utställning. Året efter systern Donna. Därefter ingenting.

På 30-talet dyker det upp retriever igen, först labrador, sen golden.

Inte förrän 1962 återkommer flatten i Sverige. Mona Lilliehöök, legendarisk goldenuppfödare med kennelnamnet Apport, importerar en tik från England. Mona anses vara den som tog in rasen till Sverige (vilket hon gjorde i modern tid) men då har man glömt Oscar Dicksons insats i slutet av 1800-talet. Det har även klubben gjort.

Det var inte så underligt att Oscar Dickson kom i kontakt med retriever, han var en passionerad jägare och den störste jaktmarksinnehavaren i hela Sverige. ”Dickson var en ofta sedd gäst hos dåvarande prinsen av Wales, med jakter vid Sandringham och i Skottland.” Det måste ha varit där han snubblade över den svarta apportören! Prinsen av Wales kom i sin tur på besök till Sverige för att jaga älg med Dickson.

Det roliga för mig är att det är familjen Dickson som är de första ägarna av flatcoat. Dels passerar man Dicksonska palatset om man går via Heden mot kanalen och dels var det en Dickson som var initiativtagare till Tjolöholms slott, som jag besökt flera gånger, nämligen James Fredrik. Han dog under påbörjandet av bygget som fick fullföljas av hustrun Blanche. Oscar var hans farbror.

  img_7485

Blanche Dicksons dotter, gift Bonde, som bodde på slottet fram till 1951, hade kennel. Hon födde främst upp dvärgspets men var den förste att importera cairnterrier till Sverige, så det där med import av främmande raser verkar ligga i släkten. Det har sprungit många hundar på Tjolöholm!

IMG_7299

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s